top of page
Ara que ja heu fet les vostres propostes, us compartim les nostres. Hi ha alguna que coincideixi? 
PROPOSTES PER FER UNA ENTRADA MÉS INCLUSIVA

1. Cartells multilingües: Col·loqueu cartells a l'entrada de l'escola amb la benvinguda en diferents llengües parlades pels alumnes.

2. Racó de llibres multilingües: Creeu un espai amb llibres en diferents llengües perquè l'alumnat pugui llegir i compartir històries en les seves llengües de preferència.

3. Calendari cultural: Establiu un calendari amb dates significatives de les diverses cultures que conviuen al centre per tal que l'alumnat pugui aprendre i celebrar la diversitat.

4. Rodolins de les estacions: Exhibiu rodolins de les diferents estacions en idiomes diversos per tal que els infants puguin familiaritzar-se amb altres llengües.

5. Espai de reconeixement: Habiliteu un espai de l'entrada - com un suro - per tal de reconèixer totes les llengües que es parlen a l'escola i el país d'origen de l'alumnat. 

PROPOSTES PER FER UN PASSADÍS MÉS INCLUSIU

1. Murals multilingües: Permeteu als infants contribuir als murals del passadís amb paraules i expressions en diferents llengües per reflectir la riquesa lingüística de l'escola.

 

2. Frases de la setmana: A cada passadís, exhibiu una frases de la setmana en llengües diverses per tal que els infants puguin aprendre expressions i frases útils en altres llengües. Les frases poden ser "com estàs?", "on vius?", "com et dius?", etc.

 

3. Altruistes lingüístics: Promoveu l'intercanvi de coneixements lingüístics entre l'alumnat. Per fer-ho, podeu posar cartells en què l'alumnat es pugui oferir per ensenyar les seves llengües en estones lliures, així com puguin demanar per aprendre. 

4. Cartells plurilingües: Indiqueu les diferents aules o espais dels centres amb cartells produïts en diferents llengües per tal d'assegurar que representeu la realitat lingüística de la vostra escola. 

PROPOSTES PER FER UN HORT MÉS INCLUSIU

1. Plafons plurilingües: Col·loqueu plafons informatius a l'hort de l'escola en què es presentin els noms de les plantes i les hortalisses, les eines i els espais en les diferents llengües de preferència de l'alumnat.

2. Etiquetes multilingües: Utilitzeu etiquetes plurilingües per identificar les diferents zones de l'hort i els vegetals que s'hi planten, com ara "hort de tomàquets" o "pastanagues". 

 

3. Espais temàtics: Dediqueu certs espais de l'hort a plantar plantes o hortalisses que estiguin relacionades amb les cultures del vostre alumnat. Podeu incloure plafons explicatius, en què es presenti la importància d'aquestes plantes per la cultura. Fins i tot, us podeu ajudar de les famílies per fer-ho. 

 

4. Diaris de l'hort multilingües: Animeu als infants a mantenir diaris de l'hort en les seves llengües de preferència, per tal que puguin descriure les seves experiències i reflexionar sobre els coneixements que van adquirint.

5. Tasteig cultural: Aprofiteu les hortalisses que colliu per convidar les famílies i preparar plats típics de cada cultura tots plegats!

Així doncs, amb totes aquestes propostes i les que heu fet vosaltres, ja podeu començar a modificar els espais del vostre centre!
bottom of page